Satoshi Nakamoto Tehlikesi

Satoshi Nakamoto Tehlikesi

Bitcoin’in gizemli yaratıcısı Satoshi Nakamoto hiç harcanmadan duran çok sayıda coine sahip. Peki bu adam veya kadın; bunlarla ne yapabilir ve bitcoin piyasasını nasıl etkileyebilir?
Bu makale Satoshi’nin düşünceleri hakkında fazla bilgimiz olmamasından endişelenen Coindesk üyelerinden birinin yorumlarından esinlenerek yazılmıştır. “Yığdığı coinler ona büyük bir nüfuz ve servet kazandırdı” şeklinde pek çok söylenti mevcut.
Satoshi’nin sistemi kurarken çok büyük miktarda bitcoin biriktirdiği biliniyor. Bitcoin güvenlik sorumlusu Sergio Lerner’ın analizlerine göre Satoshi adlı adam veya kadın ( veya daha fazla sayıda kişiden oluşan bir grup) yaklaşık 1 milyon bitcoin oluşturdu.
Satoshi’nin Başlangıç Bloğu’nu (Blockchain’in ilk bloğu) kazarken ilk on günde yaptığı deneme transferleri dışında bu coinlerin çoğu harcanmadı.
Satoshi’nin Serveti
Bugün Satoshi’nin 1 milyon bitcoinlik cüzdanın değeri yaklaşık 6.3 milyar dolar (Makale yazılırken oluşan dalgalanmalar dikkate alınmazsa dün 7.9 milyar doları görmüştü). Lakin Satoshi’nin bu servetle alabileceği yatların sayısından daha önemli bir konu var; bugün Satoshi 17 milyon adet bitcoin piyasasının 1 milyonuna tek başına sahip.
Satoshi tüm bitcoin piyasasının %6 sına sahip ve bu onu Forbes’a göre dünyanın ilk 300 zengininden biri yapıyor ( bu sıralamada sürekli yükseldiğinin de belirtilmesinde fayda var). Bu durum artık bitcoin yatırımcılarını endişelendirmeye başladı.


En Kötü Senaryo
Bir piyasanın kontrolünün az sayıda elde toplanması genellikle sağlamlık, adalet ve şeffaflık açısından iyi olmadığı herkes tarafından bilinen genel bir olgudur.
Örneğin 1980 yılında iki milyarder kardeş gümüş piyasasını yükseltmeye ve ellerindeki gümüşleri satmaya çalışırken  ABD hükümeti durumu engelledi.
Bu kadar büyük miktarda bitcoini Satoshi elinde tutarak benzer bir etkiyi bitcoin piyasasında yaratabilir mi peki? Bu kesinlikle bir felaket olurdu diyor pek çok yatırımcı. Özellikle 6 Ekim’de 26000 bitcoinin Bitstamp’te boşaltıldığı Bear Whale olayında piyasa %10 değer kaybetmişti.
Peki bundan çok daha fazlasına sahip olan Satoshi tüm Bitcoinlerini bir kerede satmaya kalkarsa ne olur?
Yatırımcılara göre şayet Satoshi bir anda bir milyon bitcoin satarsa bu sadece fiyatları etkilemekle kalmaz ayrıca  bitcoinin yaratıcısının bitcoinlerini elden çıkartması bitcoin piyasasında inanılmaz bir güven krizine yol açar. Şayet bitcoini yaratan bitcoinlere güvenmezse diğer insanlar neden güvensin.
"Eğer bu olursa bitcoin piyasası büyük yara alabilir ve bitcoin firmaları uzun zaman toparlanamaz tabi toparlanabilirse." şeklinde yorumlar mevcut.
Yumuşak Senaryo
Biraz evvel bahsedilen nükleer senaryoydu ama farklı senaryolarda mevcut. Başka bir olasılık da Satoshi’nin coinlerini sorumlu bir şekilde elden çıkartması.
“ Satoshi’nin kendi kontrolünde olan farklı adreslerden 1 satoshi N. blokta, iki satoshi N+1 blokta ve üç satoshide N+2 blokta harcadığını düşünün” dedi Lerner. Bu da onun adreslerinin kontrolü altında olduğunu ve coinleri değiştirebildiğini gösterirdi.
Ve sonrasında Satoshi bir hafta bekler ve komüniteyi bir mesajla coinlerini harcamayı planladığından haberdar edebilirdi. Ama bunu bir seferde yapmayacağını da belirtebilir. Piyasanın ilk tepkisi düşme yönünde olurdu çünkü Satoshi’ye ait olduğu bilinen adreslerden coin hareketi insanları endişelendirirdi.

Ama soranki tepki olumlu olabilirdi çünkü Satoshi’nin açıklaması insanlara mantıklı gelirdi. Hatta Satoshi’nin coinlerini harcaması belki de Bitcoin fiyatlarını arttırabilirdi.


Bitcoin Yakmak 

Bitcoinlerin yandığı başka bir senaryoya göre bitcoin fiyatları fırlayabilir. Bitcoinler harcanması mümkün olmayan adreslere yollanarak etkili bir şekilde yok edilebilir. Satoshi bitcoinlerini harcanamayan adreslere yollayarak onları yok edebilir. “Şayet Satoshi bitcoinlerini yakarsa tam bir boğa piyasası hakim olur.” Dedi Lerner. Az sayıda bitcoin kalması demek kalanların daha değerli olması demektir.


Satoshi’nin en yakın müridi Gavin Andresen, Satoshi’nin kimliğini ifşa etmemek için farklı yöntemleri kullanabileceğini belirtiyor.
Andresen Satoshi’nin mevcut kurdan bitcoin alabileceğini ve eski topladığı bitcoinleri yakabileceğini düşünüyor. Bu şekilde fiyatların yükseleceğini ve Satoshi’nin almış olduğu bitcoinleri yüksek kurdan satabileceğini belirtiyor.
Bu yöntemde tam piyasa değerini elde edebilmek için Satoshi önce satın aldığı coinleri telafi etmeli ve aynı miktarda da kara geçmeli. Bu da bitcoinin değerinin %100 yükselmesini gerektirmekte.
Satoshi’nin bunu sağlayabilmesi için çok miktarda bitcoin yakması gerekmekte. Bu çok miktarda bitcoin elde çıkarmek için sürdürülebilir bir yöntem değil.
Ne olursa olsun Satoshi’nin bu coinlerle ne yapacağı meçhul çünkü bu adam veya kadın hakkında bildiklerimiz oldukça sınırlı.

“Bildiğim kadarıyla o asla topladığı ilk coinleri ne zaman veya ne için harcayacağından bahsetmedi” dedi Satoshi’nin anonim zamanlarındaki en yakın müridi olan Andresen.


Satoshi’nin Niyetini Tahmin Etmek

Hepimiz Satoshi’nin bitcoin başarısının pek çok diğer farklı kişinin geliştirmelerine bağlı olduğunu biliyoruz. Ve ayrıca onun bitcoini MetzDowd kriptografi mail grubu ile duyurduğunu da biliyoruz. Bu kapalı mail grubunun az sayıda kişiden oluşan ve kendilerine cyberpunks denilen ve kriptografiyi gizliliğin korunmasına adamış bir grubun takıldığı bir mail grubu olduğunu biliyoruz. Eric Hughes’ün “ Cyberpunk Manifestosu” buradan okunabilir.

Satoshi’nin email listeleri ve forumlarda yer alan az sayıdaki mesajında eşitlik ideolojisine referanslar mevcut.


Politik problemlerin çözümü ile ilgili bir mesaja gönderdiği cevapta “ Silahlanma yarışında büyük bir zafer kazanabiliriz ve yıllarca sürecek özgürlük için alan kazanabiliriz” diyordu Satoshi .


“Devletler merkezi kontrol altındaki Napster gibi ağların kellesini almakta ustadırlar ama Gnutella ve Tor sistemleri gibi saf P2P ağları başlarının çaresine bakabilirler” diye de ekliyordu Satoshi yine bir mesajında.

Kriptografi ve enformasyon özgürlüğü hakkında biligileri derleyen Nakamoto Enstitüsü Satoshi’nin maillerini ve forum mesajlarını ayrıca da bazı cyperpunk literatürünün kopyalarını saklıyor.
3D Silah tasarım sitesi Defense Distributed’ın kurucusu da olan bitcoin aktivisti Cody Wilson Nakamoto Enstitüsü’nün sözcülüğünü yapmakta.  “ Bu coinler sahip olmak kesinlikle gerekli. Tüm sistem bu tür orijinal dağıtıma dayanmakta” dedi Wilson. Birilerinin en sonunda bitcoin ağını başlatması ve coinlerle sistemi besleyerek az sayıdaki diğer insanın dikkatini çekmesi gerekiyordu. “Satoshi’nin anonim olmasının önemsiz; hatta kurduğu sistem hakkında tartışabilirsiniz ama sahip olduğu coinlerle yaptıkları ile kişiliği arasında bir bağlantı kurulabilir” diye de ekledi Wilson.



Satoshi İfşa Oldu

Lerner Satoshi’nin davranışlarını inceleyerek aynı sonuca varmış.  Satoshi’nin kar için madencilik yapmadığını, çünkü o adam veya kadının diğer madencilerin daha yüksek miktarda bitcoin kazabileceği şekilde oluşturduğunu da ekledi.
Bunun farklı safhalarda gerçekleştirildiğini ve Satoshi’nin ilk olarak kendi madencilik hızını bilerek yavaşlattığını ve diğer madencilerin kazanma oranlarını arttırdığını da ekledi.

“ Ağın bağlantı kesilmelerine vereceği tepkiyi ölçmek için bu yapılabilirdi. Bu yöntem göstermektedir ki Satoshi bozulmalarda her makineyi kapamamıştı bunu yapmak istediği için yapmıştı.”  dedi Lerner. “ Bu iki aşamalı metod  Satoshi’nin kar amacıyla madencilik yaptığı görüşünü çürütmektedir ve Satoshi’nin diğer şahısların da üretim yapmasını istediği fikrini desteklemektedir” dedi.


Yine de komplo teorisyenlerinin haklı olması için kesin bir olasılık var. Belki de Satoshi hakikaten kötü niyetli bir güç odağı, istihbarat servislerinin bir oluşumu, uluslararası kartellerin temsilcisi ya da devletin jeopolitik oyunlarına hizmet eden bir oluşum olabilir. Occam’ın usturasına göre bu düşünceler zor olsa da insanlar bu şekilde de düşünmeye devam edeceklerdir.
Bir an için Satoshi’nin kötü niyetli olduğunu varsayalım. Kodunun büyük bölümü bugüne kadar değiştirildi ve geliştirildi yani sisteminin bir arkakapısı mevcut değil. Biriktirdiği coinleri bir anda pompalayabilir ve felaket etkisi yaratabilir. Ama bu durumda riski azaltmak mümkün.

“Çeşitlendirin” dedi Andresen. “ Bitcoin yüksek riskli bir yatırım ve iyi dağılımlı bir portföyün küçük bir parçası olmalı” diye ekledi. Ya da bir başka deyişle kaybedebileceğiniz miktarı yatırın.


Bu arada Satoshi’nin pozisyonu her on dakikada bir 25 bitcoin seyrelmekte. Son bitcoin madenden çıkarıldığında , Satoshi’nin bitcoinlerini harcamadığı veya yakmadığı varsayılırsa, Satoshi bitcoin piyasasının sadece %5’ine sahip olacak.

“ Büyük dolandırıcılık peşinde olduğu iddia edilebilir ama bu noktadaki pozisyonu ile bu iddia savunulamaz” dedi Wilson.

Satoshi istese piyasayı allak bullak edebilir ama bunu yapacağına dair hiçbir kanıt yok. Ayrıca kontrol edemediğimiz şeyler hakkında endişelenmek oldukça anlamsız.

Son olarak bir elin parmakları kadar anonim olmayan banka finansal sistemi bir gecede diz çöktürebiliyorsa, belki de endişelenmemiz gereken daha önemli sorunlarımız vardır.


Kaynak: Coindesk 

Yorumlar

  1. Satoshi Nakamoto'nun kendi yarattığı bitcoin evrenine zarar vermesi pek olası durmuyor.

    Anonim halde attığı mesajlarda oldukça büyük ideallerin peşinde olan biri/birileri gibi bir izlenim oluşturuyor.

    Yani 1 milyon bitcoine tamah edecek biri gibi durmuyor. Üstelik isteseydi en başta daha fazla bitcoin mine edebilirdi.

    Adam ortalarda yok diye herkes arkasından atıp tutmuş.

    Bazı komplo teorilerine göre Satoshi çoktan öldü o 1 milyon bitcoine de kimse sonsuza dek dokunamayacak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazıları Satoshi'nin fiyatların iyice tavan yapmasını beklediğini iddia ediyor.

      Sil
    2. Asıl korkulması gereken eleman jihan wu ... adam bitcoin cash öz hakiki bitcoin diye çıkıp piyasayı allak bullak etti.

      Mal sürüsü de bunun peşine takıldı. Adam kendi kolay bitcoin cash yapacak diye gerçek bitcoini bitirip tekel olmaya çalışıyor.

      Sil
    3. Bitcoin cashi 2 gün pumpladılar yine eski haline geldi.
      Bitcoin daha da kuvvetlendi .

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bitcoin

POKEMON KOMPLO TEORİLERİ