Kaç tane evren var? Çoklu evren (multiverse) teorisi bilimsel mi kurgu mu?
Evrenimizin tek ve eşsiz olduğuna inanıyorsanız, inançlarınızı gözden geçirmeniz gerekebilir. 1 Haziran’da Dünya Bilim Festivali’nde “Çoklu Evren: Tekli evren veya çoklu?” panelinde kozmologlar iki görüşü de karşılaştırdı.
“Multiverse (Çoklu evren) iddiası kozmologlar tarafından vurgulanan teorileremi dayanıyor, yoksa bilim insanlarının çözemedikleri olguları açıklamalarına yarayacak bir paravan mı” şeklinde sorular da mevcut.
Çoklu evrenin olabilirliği kozmik genişleme teorisi ile sorgulanmaya başlandı. Bu teoriye göre evren Big Bang’den beri sürekli genişlemekte, hatta ışıktan bile daha hızlı genişlemekte. Teorinin bazı versiyonlarına göre evrenin belirli bölgeleri arasında genişleme hızı açısından farklılıklar mevcut. Bu farklılıkların uzay-zaman kabarcıkları yarattığı düşünülüyor. Uzay-zaman kabarcıklarının da kendi evrenlerini meydana getirerek çoklu evrenler oluşturdukları varsayılıyor.
Genişleme teorisi Mit kozmologlarından Guth ve ekip arkadaşları tarafından oluşturulduğu zaman , yani bundan 30 yıl önce, teorinin deneysel olarak sorgulanamaz olduğu düşünülüyordu. Ama sonra radyasyon mikrodalgalarının kozmik geçmişi genişleme teorisini destekler şekilde sonuçlar elde edilmesine olanak sağladı.
Aslında, biliminsanları çoklu evren hakkında kesin kanıtlara sahip olmasalar da çoğu teorinin araştırılması gereken bir teori olduğu konusunda hemfikir. Genişleme çoklu evrenleri zaruri kılmasa da , biliminsanlarına göre onu mümkün kılıyor.
Panele katılan araştırmacılardan Linda evrenin düzenli dağılımını açıklamaya çalıştı. Evrende ısının ve galaksilerin düzenli dağılımının kozmik prensiplere dayandığını ifade etti. Çünkü ona göre genişleme uniform bir evren yaratmıştı. Ve bu tekrardan olabilirdi. Buna dayanarak birden fazla evren oluşmuş olma olasılığı dikkate alınması gereken bir iddia.
Mevcut bilimsel verilere göre multiverse’in ( çoklu evrenler) olmasını engelleyecek bir veri yok, genişleme teorisi de çoklu evrenler teorisini destekliyor lakin aynı zamanda multiverse’in olduğuna dair net bir kanıt da yok.
Her iki durumda da multiverse’in olması ya da olmaması gündelik yaşantımızı etkilemeyecek. Araştırmacılardan Linda; Google’da evren, multiverse şeklinde aramalar yaparken en çok ilgiyi Miss Universe’in ( Kainat Güzeli) çektiğini ekledi.
Yorumlar
Yorum Gönder